28 juni 2008

Tips - när du kokar bönor

Lägg alltid i en strimla sjögräs!

Det hjälper till att absorbera gasen från bönorna vilket gör att du kan äta och njuta mer av dem och slippa oroa dig för läskiga gaser efteråt.

Dessutom innehåller sjögräs fler mineraler än något annat livsmedel, tio gånger mer kalcium än mjölk och åtta gånger mer järn än nötkött. Alger är rika på proteiner och aminosyror och sägs även kunna sänka kolesterol och fetthalten i blodet.

Du behöver inte äta själva sjögräset för att få i dig näringen. Tänk bara på att inte sila bort något överflödig vätska där näringen finns utan se till att bönorna, linserna eller vad du tillagar absorberar all vätska.

Exmepel på några vanliga sjögräs är;

Arame är en brunalg med en mild smak och är mest känd för att användas i miso soppa. Brunalger innehåller massor med fibrer som sägs binda till sig tungmetaller i kroppen och hjälper på så sätt till att avgifta kroppen. Arame passar utmärkt i matlagning med rotfrukter och bönor.

Nori är mest känd för att användas till Sushi men är även god att rulla in kyckling fileér i. Nori är en tångart från Japan där den används flitigt i matlagningen. Den är rik på vitamin A, B12 och D. Efter att sjögräset skördats torkas det, rostas och pressas de till tunna grönsvarta karbon­pappersliknande ark som är blanka på ena sida och matta på den andra.

Kombu är en tångart inom gruppen brunalger. Kombu kan ätas färsk men den används mest vid kokning för att göra maten mer lättsmält. Den passar utmärkt att göra buljong på som sedan används till soppor och grytor. De näringsrika bladen kan även sparas och användas vi ett annat tillfälle. Kombu är en växt med långsmala stora mörkt gulbruna till gröna blad. Den bästa kvalitéten är ganska tjock, med gråaktigt pulver på ytan.

Wakame är en typ av brunalger som har en mild smak och passar utmärkt som en rå sallad med sesamolja, soya och chili exempelvis till sushi, men är lika god i woken eller i riset. De torkade bladen liknar mörkgröna sammetsband. Wakame är tunnare än kombu, men kraftigare än nori. De torkade bladen skall blötläggas tills de mjuknar (cirka 10 min). Vid blötläggning blir wakame grönare i färgen. Nyansen beror på sort. Ju grönare färg desto mildare smak. Efter blötläggning ska wakamen förvällas mycket hastigt och sedan snabbt kylas ned under kallt vatten för att stanna kokningen.

Inga kommentarer: