9 juni 2008

Meny för en hel vecka

MÅNDAG
Börja med ett glas varmt citronvattten direkt när du kliver upp. En stund senare är det lämpligt med en liten aloe vera shot. Detta hjälper till att rensa bort gamalt skräp i tarmarna så att du lättare kan ta upp ny näring som fylls på under dagen.
FRUKOST: Börja veckan med en god och enkel energi drink.
Använd grönsakspressen till att göra en juice på ca 3 färska morötter. Blanda juicen med 1 banan, 2 dl soyamjölk och 1 tsk kallpressad linfröolja i mixern.
MELLANMÅL 1: En skål blandad med mandlar och tärnad selleri, en kopp ört te.
LUNCH: SPENATSALLAD MED TONFISK.
(1 portion)
Tre nävar färsk bladspenat, 1 burk tonfisk med olja, 1 avokado, 6 cocktail tomater, alfalfagroddar, dill och citron. (Enkelt att ta med till jobbet).
MELLANMÅL 2: 1 näve mandlar, 1 paprika & 1 kopp grönt te.
MIDDAG: BULGURGRYTA MED RUCCOLA & HALLOUMI
(4 portioner)
Koka upp bulgur beräknat till 4 portioner. Ta fram en stor wokpanna och droppa i lite olja. Woka följande ingredienser i ordningsföljd;
200 g tärnad halloumi (låt den gärna bli lite gyllenbrun),1 zucchini (tärnad), 1 fänkål (hackad), 2 selleristjälkar (hackad), 1 gul lök (hackad).
Blanda sedan i den färdigkokta bulgurn tillsammans med 2 stora nävar ruccola sallad och 4 kvisttomater (tärnade). Servera med färsk timjan.
KVÄLLSMÅL: 1 näve torkade aprikoser (alternativ färsk persika).
1 kopp rogivande ört te med kamomill.
Ta en matsked aloe vera före läggdags. Den hjälper till att förbereda dina tarmar inför morgondagen medan du sover.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

TISDAG
FRUKOST
: En skål med ananas (eller mixa den till juice), en skål med quinoagröt.
MELLANMÅL 1: En näve pumpafrön och en juice på gurka, selleri, ingefära och färsk basilika.
LUNCH: QUINOA MED RUCCOLASALLAD..
(1 portion)
En stor näve ruccolasallad, blanda med quinoa(rester från frukosten), och avokado, lätt ångkokta haricots verts. Toppa med pumpakärnor och 1 tsk linfrö.
MELLANMÅL 2: MELON SURPRISE
Kärna ur och tärna 1/4 mogen och saftig vattenmelon(låt den gärna ligga i kylen öven dagen så att den är väl kyld). Mixa tillsammans med 1 dl aloe vera gel och i dl limejuice.
MIDDAG: KORIANDERDOFTANDE MUNGBÖNSGRYTA
(4 portioner)
Koka upp vatten och buljong. Sjud mungbönorna i 30 minuter tillsammans med gurkmeja, färsk koriander och kummin. Tillsätt sedan 1/2 tärnad squash, 1 hackad gul lök, 2 tärnade morötter och 1 hackad fänkål. Lägg upp på ett fat med grönkål och garnera med klövergroddar.
Servera tillsammans med kokt råris smaksatt med buljong, 1 msk cocosmjölk, 1 tsk hackade lime blad och 100 g hackade haricot verts.
KVÄLLSMÅL: 1 näve hasselnötter.
En kopp rogivande te.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
ONSDAG
FRUKOST: Mixa 1 banan, 1/2 kartong färska jordgubbar, 1 msk blåbär och 1/2 dl aloe vera berry nectar till en härlig smoothies.
MELLANMÅL 1: Vegetarisk juice på 1 gurka, 2 selleristjälkar, 1/2 äpple och två kvistar färsk mynta. Blanda i mixern med 1 tesked spirulina.
LUNCH: RÄKSALLAD MED SPARRIS & RÅRIS.
(1 portion)
Koka upp lite vatten i en kastrull med 1 tsk buljong. Börja med att sjuda 2 st ansad och delad vit sparris några minuter, lägg i 2 st ansad och delad grön sparris och dra kastrullen från värmen. Låt stå med locket på i ca 5 minuter.
Blanda sparrisen med färdiga riset (som blev över från kvällen före) 100 g räkor, 1/2 dl majs, 1 stor kvist tomat tärnad, 1 avokado tärnad. Servera med lite färsk spenat och garnera med hackad dill, citron och olivolja.
MELLANMÅL 2: RÖDBETS ENERGI
Använd grönsakspressen och gör en juice på 2 morötter, 2 selleristjälkar, 1/2 gurka och 1 grovhackad rödbeta.
Perfekt för att få fart på vacklande energinivåer - nyttigt för levern.
MIDDAG: SPENATSOPPA
(4 portioner)
Värm upp 1msk vatten, 1 tsk olivolja i stor kastrull. Stek 1 hackad gul lök på låg värme 3 minuter. Tillsätt 500 g färsk spenat, 5 dl kokande vatten, buljongtärning och 1 näve persiljestjälkar. Koka 5-7 minuter, låt svalna lite och mixa sedan till en slät konsistens. Häll tillbaka i kastrullen, smaksätt med muskutnöt, rör ned 2 1/2 dl soyamjölk och värm upp försiktigt. Garnera med pumpafrön.
KVÄLLSMÅL: Minst två päron.
En rogivande kopp te.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

TORSDAG
FRUKOST: En halv canaloupe melon tärnad.
MELLANMÅL 1: En skål med paranötter, russin och pumpakärnor, en kopp ört te.
LUNCH: SPENATSOPPA MED RICOTTAFYLLD FÄRSK PASTA.
(1 portion)
Koka upp vatten i en kastrull sjud den färska pastan i 3 minuter. Häll av vattnet och blanda pastan med ca 2 dl spenatsoppa från gårdagens middag. Servera med lite groddar och en stor kvist tomat.
MELLANMÅL 2: 2 gula paprikor och en kopp ört te.
MIDDAG: COCOS & KORIANDER DOFTANDE MUNGOBÖNSGRYTA
(4 portioner)
Använd resterna från mungobönsgrytan sedan tidigare. Värm upp i kastrull och tillsätt 2 msk cocos mjölk och färsk koriander. Garnera med några hackade rädisor och servera med romansallad.
KVÄLLSMÅL: 2 fikon.
En rogivande kopp te.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
FREDAG
FRUKOST: Mosa 1 banan, 1 mango och 2 dl hallon till en smaskig gröt.
MELLANMÅL 1: En näve valnötter
LUNCH: BÖNSALLAD MED CHEVRE
(1 portion)
En stor tallrik med romansallad, kidneybönor, 1 stor kvist tomat tärnad, 1 avokado tärnad, 50 g chevre, basilika, citron och olivolja.
MELLANMÅL 2: Juice på fänkål, gurka, selleri och ingefära.
MIDDAG: BASILIKADOFTANDE FISK
(4 portioner)
Ångkoka vit fisk på en bädd av basilika i ugnen. Servera med ångkokt broccoli, morötter och en sallad på råa sockerärtor.
KVÄLLSMÅL: Minst två äpplen. Är det under vintern är det gott och värmande att skära äpplet i bitar, lägg i en ugnsform, häll över lite mörk honong och kanel och värm upp i ugnen i ca 10 minter.
En rogivande kopp te.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
LÖRDAG
FRUKOST: NÄRINGS BOMB
(1 portion)
Mixa 1 banan tillsammans med saften från 1 apelsin och 1 tsk spirulina pulver.
MELLANMÅL 1: 1 stor klase vindruvor
LUNCH:
Lunchmacka med chevre, avokadokräm , sallad och fikonmarmelad, 1 kopp grönt te.
MELLANMÅL 2: 1 äpple och 4 bitar 70% mörk choklad (det är ju lördag) , & ört te.
MIDDAG: DRAGON MARINERAD KALKON
(4 portioner)
Sätt ungen på 200 grader. Koka upp 4 dl vatten i en kastrull. Tillsätt 2 tsk misopasta. Förbered en ugnsform med aluminium folie som kalkonen ska tillagas i. Olja och snöra in den ekologiska kalkon steken (ca 800 g) och placera den i foliets mitt.
Lägg ett par rejäla kvistar med färsk oregano ovanpå och häll över ca 2 dl färdig misosoppa. Packa in steken med foliet och tillaga i mitten av ugnen ca 45 min. Ta ut steken ur ugnen och låt den vila ca 15 min i foliet. Skär den sedan i 1 cm tjocka skivor. I kastrullen med den resterande misosoppan tillsätter du nu;
2 Gula lökar i bitar, 4 Morötter i stavar, 2 Röda paprikor skivade, 2 Broccoli delad i bitar, Låt ångkoka på svag värme under lock ca 8 minuter. Servera med böngroddar och garnera med en kvist färsk oregano.
Gott att dricka till: Redwood Creek, Chardonnay 2006.
Dessert: Tärna en stor mogen ananas som legat i kylen över dagen och blivit lagomt sval. Kör den i mixern tillsammans med ca 1 dl Aloe vera Bits´n Peches och 1 dl cocos nöts mjölk. Häll upp i drinkglas och servera gärna med en ananans skiva.
-------------------------------------------------------------------------------------------------

SÖNDAG
FRUKOST: En stor skål med tärnad melon.
MELLANMÅL 1: UTRENSANDE GRÖNSAKSJUICE
Blanda 1 gurka, 2 selleri stjälkar, 1 kvist basilka och 1 cm ingefära i grönsakspressen.
LUNCH: KRÄMIG SOPPA PÅ SÖTPOTATIS
(4 portioner)
Koka upp 1 Liter vatten med 1 tesked höns eller grönsaks buljong. Tärna och tillsätt följande grönsaker; 1 liten Sötpotatis, ½ medelstor Squash, ½ Rotselleri, ½ Fänkål, 2 stora Morötter, 1 Gul lök, 1 Broccoli. Låt koka på svag värme 5-8 minuter.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt; 1 kvist färsk persilja, 1 klyfta vitlök i bitar, Smaksätt eventuellt med cayenpeppar. Kör allt i mixern till en krämig soppa. Garnera med sesamfrön, linfrön och hackade rädisor.
MELLANMÅL 2: En handfull med paranötter & 1 kopp grönt te.
MIDDAG: ROMANSALLAD MED GRILLAD SOYA BURGARE.
(4 Portioner)
Ta fram de frysta soyaburgarna från frysen och grilla dem ca 10 minuter i en hushållsgrill av teflon, som du inte behöver något fett till.
Blanda ihop romansalladen med följande ingredienser; 1 dl kidneybönor, 1 rödlök skivad, 4 kvisttomater tärnade, 1 mozzarella ost tärnad, 1 kvist färsk basilika hackad. Droppa över lite citron och olivolja.
KVÄLLSGODIS: Hacka 1 näve soltorkade dadlar, 1 näve soltorkade fikon och 1 näve mandlar. Blanda med saften från 1 apelsin och 1 msk ren ekologisk kakao (Mums - vilken avslutning på denna veckan).
1 kopp Rooibos Te med apelsinsmak.

Inga kommentarer: