Det är inget tvivel på att maten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår.
Maten vi äter, som samhället och media lurat på oss under de senaste decennierna kan öka risken för bland annat diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer, depression, astma och allergier, benskörhet samt försvaga immunförsvaret. När vi upptäcker en symptom av sjukdom har vi lärt oss att göra som farbror doktorn säger och slarvar inte med medicinen som skrivs ut. Tänk nu om maten vore din medicin, om du genom att så enkelt som äta rätt för din kropp och förebygga alla dessa sjukdommar, skulle det inte vara värt ett försök då? I en djungel av böcker och hälsomagasin med en oändlighet av olika dieter och bantningskurer som lovar både det ena och det andra, vill jag härmed rekomendera två böcker som borde finnas med i alla hälsomedvetnas bokhyllor.
"Du är vad du äter", små förändringar - stor skillnad, av Gillian McKeith. I denna boken förklarar Gillian McKeith på ett väldigt pedagogiskt och lättförståligt vis hur, varför och när du behöver ändra din kost. Hur du kan använda maten och örter som alternativmedicin vid olika besvär. Du får tips och råd hur du enkelt kan förändra ditt liv till att bli mer hälsosamt - kunna känna dig friskare, piggare, sexigare och lyckligare. Detta är min egen hälsobibel! Vad författaren dessvärre inte går in djupare på i denna boken är hur du kan äta rätt för just din blodgrupp......
"Ät rätt för din blodgrupp", av Dr. Peter J.DÁdamo & Catherine Whitney. Denna boken är den svenska upplagan av "Eat Right For Your Type", och handlar om fyra strategier för ett friskare liv. Individuellt anpassad kost för din hälsa, idealvikt och ett långt liv. Efter en nogran beskrivning av de fyra olika blodgrupperna går författaren i andra delen av boken in djupare på respektive grupp med tips och råd på vad och hur man kan äta och vad man bör undvika och varför. Förutom kostrådgivning och receptförslag för de olika blodgrupperna rekomenderar författaren även olika fysiska aktiviteter anpassat för de olika grupperna.